Blog

Wil je iets vertellen over een workshop die je volgde?

Stuur je tekst met eventuele foto’s in en we plaatsen hem bij in deze blog!

BWR for all 10/12/2019

BWR for all is een webradio in opstart. Vanuit Turnhout wilt BWR mensen met elkaar verbinden, nieuwkomers ondersteunen in het vinden van hun weg in de nieuwe omgeving en grenzen verleggen. Dit doen ze door hun filmpjes in meerdere talen aan te bieden. Hun Facebookpagina is zeker het bekijken waard! https://www.facebook.com/BWRforall/

Hoe ondersteunen we dit initiatief juist? O.a. met workshops die plaatsvinden in  Villa Mescolanza over hoe je een goed interview voorbereidt en afneemt, het bewerken van filmfragmenten, digital storytelling, opbouw van een live uitzending,..

Roots Lomap-app verkenning Leuven: Bruulpark en Sluispark | 14/08/2019

Yes, een nieuw traject! Roots Leuven ontmoet Story of My Life. We sluiten aan bij de jongerenwerking op het beleidsmatige aspect. Roots werkt immers toe naar een beleidsevenement in april 2020. Eerste stap? Leuven verkennen met de Lomap-app en de jongeren een kritische blik laten werpen op de stad aan de hand van enkele fotovragen. 

Zo vinden de jongeren dat er te weinig diversiteit aanwezig is en gaan ze sterk voor een milieuvriendelijk Leuven! Hier geven we een glimp van hun Lomap.

Habitat Festival in Leuven | 3/08/2019

Voor de tweede keer trokken de oud SOML deelnemers op pad met een paar fototoestellen op een lokaal festival. 

We staken van wal met een theoretisch gedeelte door een MijnLeuven Media-Crew’er, waarbij de OKAN’ers hun oren goed moesten spitsen. 

Hierna volgde een gelukkig harmonieuze discussie over wie welke camera kreeg om de mooiste en beste plaatjes vast te leggen. 

Zo, op pad! De jongeren mengden zich al snel tussen de eerste prille festivalgangers. 

Bekijk enkele van hun beelden hier!

Its all in the details | 5/04/2019

Aanstaande weekend staat Balen op zijn kop! Letterlijk en figuurlijk. De mooie open ruimtes en straten maken plaats voor verschillende attracties en eetkramen. Samen met de jongeren maken we van deze gelegenheid gebruik om een toer te stappen en te genieten van alle details.

We gaan aan de slag met de iPads en fotocamera en leren hoe we best een detail van een attractie in beeld brengen.

Terwijl we rondwandelen praten we over de gelijkenissen en verschillen tussen kermis in het thuisland van de jongeren de Vlaamse kermis.

Picture Perfect | 29/03/2019

Afgelopen vrijdag trokken we met het mooie weer naar Balen. Met een nieuwe groep ontdekten we verschillende technieken om te komen tot een goede foto.

Wat is de regel van derde? Wat is het verschil tussen vogel- en kikkerperspectief? Of hoe leg ik het best een detail vast op de foto? Allemaal vragen die tijdens deze workshops beantwoord werden.

RoboCup Geel | 14/03/2019

Ondanks het koude en gure weer, wisten 8 jongeren gisteren de weg te vinden naar het JAC in Geel voor een heuse RoboCup!

In 2 teams warmde we ons op en leerde we onze M-bot beter kennen. Het leek gemakkelijk, maar al snel merkte we dat we toch enige oefen tijd nodig hadden alvorens we de besturing onder de knie hadden.

Dan was het tijd om de uitdaging met elkaar aan te gaan! We maakte een voetbalveld midden in het lokaal en legde samen de spelregels vast. Net zoals in een echte voetbalmatch zouden we met 2 helften spelen, mocht de bal niet buiten het veld en mocht het team met de meeste punten aan het einde van het spel, zichzelf RoboCup winnaar Geel 2019 noemen.

Tijdens de eerste helft nam het Blauwe team duidelijk de overhand, maar Paars liet zich niet doen en kwam tegen de rust terug met 2-1. Na een korte pauze battelde we verder. We eindigde onze match met 5-3 waarbij blauw de meeste doelpunten scoorde.

Proficiat aan het blauwe team: Mohamed, Deland en Ahmed, jullie mogen jezelf Winnaar noemen van deze RoboCup!

Onbekend is onbemind | 21-25/02/2019

Met dit spreekwoord starten we de vierdaagse in samenwerking met de jongeren van de derde graad in CLW De Vesten in Balen. Jongeren verbinden door in te spelen op gemeenschappelijke interesses was ons doel. Daarnaast wordt elke workshop op een andere locatie gehouden. We waren te gast in de Kruierie, de Travoo en CLW De Vesten.

De eerste namiddag staat in teken van Stop Motion. In een techniek die ook in hedendaagse films nog gebruikt wordt. Tijdens de opwarmer ontdekken jongeren de evolutie van deze filmtechniek waarna ze zelf de Stop Motion app als experimenterend ontdekken. Oefening baart kunst en dat zie je ook aan de verschillende eindresultaten van de jongeren!

De tweede dag staat in teken van stripverhalen en vooral digitale strips. We starten met het bedenken van tekst in een reeds bestaande strip, maar soms is elkaar begrijpen moeilijk. Wat wil je als de groep bestaat uit personen die Nederlands-Arabisch-Turk-Duits-Spaans spreken. Gelukkig kunnen we steeds rekenen op Google Translate waardoor we in elke strip de tekstballonnen kunnen invullen. Daarna gaan we in groep aan de slag en nemen foto’s die we vervolgens omzetten tot een digitale strip.

De derde staat in teken van programmeren en supporteren. De jongeren leerde eerst de M-bot te programmeren en besturen alvorens de begonnen aan een heuse Robot-Race. In teams moesten ze een estafette parcours afleggen en als eerste de finish bereiken. Niet gemakkelijk, maar alle robots wisten zonder brokken en stoten de eindmeet te halen!

De laatste dag … maar daarom zeker niet de minst leuke! Op vraag van de jongeren hebben we het opnieuw over de Greenscreen. De meisjes en jongens die reeds hiermee leerde werken, legde het uit aan de jongeren voor wie Greenscreen nog onbekend terrein was … maar WOW zo een mooie samenwerking! In kleine groep bedachten we een storyboard rond het thema: Muziek. Elke groep ging vervolgens aan de slag en maakte beeldmateriaal. Sommige groepen waagde zichzelf aan een film die tweetalig werd ingesproken. Samen monteerde we deze beelden tot een volledig filmpje!

3, 2, 1 POSE! | 21/02/2019

Opwarming

Jongeren bezig houden terwijl we wachtten totdat iedereen gearriveerd is aan het station? Met een voetbal was dat een fluitje van een cent! Voorbijgangers gaven een glimlach en passeerden telkens de bal vrolijk terug gelukkig.

STELPLAATS?

Eenmaal alle jongeren gearriveerd waren, gingen we te voet op weg naar de STELPLAATS!

Voor een keer dus niet Den Tube. STELPLAATS is de tijdelijke invulling van de oude stelplaatsen van De Lijn. Het wil jongeren de ruimte bieden om projecten op te zetten met extra zuurstof en creativiteit.

Fotobewerking

De workshop was al geslaagd voordat we onze eindbestemming bereikten, alle jongens opgewarmd en klaar voor het echte werk. Eens gearriveerd, kregen ze elk een tablet in hun handen en mochten ze de plek verkennen door foto’s te nemen van wat hen aansprak. Zie hieronder! Deze mochten de vrienden dan bewerken via de app ‘Pixlr’.

Op naar het volgend avontuur!

Welkom in de wereld van Virtual Reality | 7/02/2019

Na de kennismaking op 31 januari, dompelden we de jongeren in in de technologie van de toekomst, namelijk Virtual Reality (VR)! ?? Dit snufje wekt visuele illusies op met behulp van computertechnieken. Je waant je als het ware in een andere omgeving.

Nieuw perspectief

De jongens keken dus naar de wereld door een andere bril. Zo waanden ze zich een professionele voetballer en zetten ze hun eerste stappen in de ruimte op de boot van Den Tube… ⚽️?

Voortzetting

Aan het einde van de VR workshop konden de jongeren kiezen welke workshops ze nog willen volgen. Dit uit het aanbod van traject 1 dat liep van september tot november, ook met OKAN kids. Wil je graag weten welke sessies ze kozen? Blijf dan zeker onze blog volgen! Tot de volgende keer! 

Nieuw traject | 1/01/2019

Hoppa, terug een nieuw traject van start gegaan!
Nog steeds met OKAN’ers (Onthaalklas voor Anderstalige Nieuwkomers), maar deze keer i.s.m. jongerenwerking Den Tube. Deze hippe plek is eigenlijk een boot gelegen aan de Vaartkom.

Tablets are king

Van zodra we tablets gaven aan de jongeren, hadden we hun aandacht. De jongens namen leuke foto’s met de – gratis – Huji app ?
Daarna gingen ze graag klaarstaan om te poseren met enkele gadgets voor een groepsfoto. 
Als afsluiter konden we ze verrassen met, uiteraard fake, tattoo’s ?

Vervolg

Op naar de introductieworkshop met VR: Virtual Reality.
Dat belooft …

Picture Perfect| 17-18/12/2018

Een tweedaagse rond fotografie. Een thema waar verschillende jongeren zich in willen verdiepen. De eerste dag leert collega Fien de jongeren vele tips en trics om een gebouw of voorwerp mooi in beeld te brengen.

We oefenen de technieken verder in VC De Kruierie en ontdekken dat het kiezen van een perspectief invloed heeft op het verhaal dat je wilt brengen.

Nadien trekken we er op uit in Balen, waarbij elke jongeren een plaats kiest die hij/zij sprekend vindt.

Zin in film!| 24/11/2018

Vandaag waren we weer te vinden in Geel. Samen met enkele jongens leerde we hoe we best kunnen filmen met de iPad of Smartphone. We gingen opzoek op het internet naar optische illusie video’s. Deze probeerde we na te maken of zelfs te verbeteren. Het was niet altijd gemakkelijk, maar wel de moeite waard!

Kick-off Balen en Geel| 29-30-31/10/2018

Het is VAKANTIE! Het ideale moment om de verschillende jongeren in Balen en Geel te leren kennen! We startte maandag en dinsdag in Balen en woensdag in Geel.

Bij een Kick-off ben ik zelf steeds best wel zenuwachtig. Ik ken niemand en niemand kent mij. Gaan ze me wel leuk vinden? Gaan ze geïnteresseerd zijn in wat ik vertel? Maar zenuwen waren voor niks nodig. Zowel in Geel als Balen werd een grote groep jongeren opgetrommeld! Jongeren die elkaar soms wel/soms niet kende, maar wel met vragen en verwachtingen over de workshop.

Beide Kick-off’s staan in teken van Quotes en hoe deze voor iedereen een ander gevoel/verhaal of herinnering kunnen opwekken!

We leerde elkaar eerst kennen met een virtual reality app … wel gek om te kunnen tekenen op de app en dit hierop te zien in de ruimte, maar niet in het echt waar te nemen.

Als we uitgelachen en uit geëxperimenteerd zijn gaan we op pad. In kleine groepen krijgen we om de 10 minuten een quote toegestuurd waarbij we in onze gemeente opzoek gaan naar een foto die we hierbij vinden passen. Achteraf leggen we onze foto’s naast elkaar bij een koek en drankje. We vertellen over de plekken die andere misschien niet kennen en de herinneringen die de quotes bij ons oproepen.

Twee geslaagde Kick-off die smaken naar meer!

Geef een reactie